personalizovana knjiga

Rađanje u doba korone?!

vanja . / March 24, 2020

Dok sam pisala tekst o trudnoći, porođaju i deci u vreme vanrednog stanja i korona virusa, desio se zemljotres u Zagrebu i pojavila se fotografija majki sa decom ispred porodilišta.  Svi smo postali svesni da ne mogu svi da ostanu kod kuće. Koliko je god nezahvalno vagati tuđe muke i takmičiti se u vreme kada je svima teško, nekima je ipak teže – između ostalih onima koje rađaju u doba korone. 

Ali moj tekst nije o tome, ne treba da nas fokusira na ono na što nas već sve muči.  Ovaj tekst je onome što dolazi nakon brige o porođaju i brige o virusu.

Ovo je tekst o rađanju, o novom životu i nadi!

 

Kontrakcije za vreme policijskog časa

Porođaj može da krene bilo kad. Beba u stomaku ne zna za koronu, vanredno stanje, a pogotovo ne za policijski čas. Ne mogu da zamislim kako ovo logistički izgleda?! Spakujete se u kola u tri ujutru, ako baš tada krene porođaj i kad te zaustavi policija, vide ženu kako puhće i puste vas.

Mada to mi deluje manje bitno, jer mislim o emotivnom stanju u kome su te žene. One ne brinu o tome da li imaju kontrakcije na 5 ili 10 minuta.  One sad vode računa o tome da li su stavile masku, rukavice i ponele sredstvo za dezinfekciju.  I umesto da se plaše koliko će da traje njihov porođaj, plaše se da ne budu među zaraženima. 

I razmišljajući o njima setila sam se jedne priče… 

 

Mama 

Moja mama je radila u porodilištu, dočekivala na hiljade novih života i radovala se sa majkama u svim  situacijama. Jedna je bila i bombardovanje, kada je mama naravno išla na posao, jer ni tada deca nisu čekala da prođe kriza i rat, deca su se prosto rađala, baš kao i danas.  Kao uvek. 

Tada je rođen jedan neželjeni dečak. Nakon što ga je rodila majka je nestala iz porodilišta. 

Ovakva situacija zahteva kompleksnu proceduru.  Angažovanje socijalne službe i radnika, sigurne kuće, ali za vreme bombardovanja je to sve bilo nemoguće. Zato je ovaj dečak ostao u porodilištu. Stekao je veliki broj mama koje su dolazile po smenama i trudile se pored svog posla i vanrednog stanja da on bude voljen.

U tu ljubav se ubrajalo i ime i ono je došlo spontano. Situacija je tražila da ga nazovu Ratko. Iako je prvi zaključak da ovo ime nosi poreklo od reči rat, u stvari njegovo značenje potiče od reči rad i radostan. Setivši se ove priče počela sam da razmišljam i o svojoj temi. Koja imena za decu nam nameće ova situacija korona virusa, izolacije i neizvesnosti?

 

Da li ime koje će dete da dobije sada može da ponese energiju koja će da nam olakša ili da nam pruži utehu? 

 

Rešila sam da napravim spisak, na osnovu svojih istraživanja i bavljenja imenima. 

 

Dečaci u vreme korone

 

Gvozden – ovo je zaštitno ime za koje se u prošlosti verovalo da ima magijsku moć da otera od deteta “zle duhove” jer dete s imenom može da bude za njih nesavladivo. Zato je ime sinonim za čvrstoću, otpornost i snagu, sve ono što je trenutno svima potrebno. 

 

Zdravko – još jedno ime koje je se daje iz želje da onja ko ga nosi ponese i osobine i karakteristike koje to ime nosi u svom značenju. Jasno je da ovih dana svi pre svega mislimo na zdravlje i zaista suštinski razumemo izreku “samo da je zdravlja”

 

Viktor – situacija u kojoj se trenutno nalazimo se često naziva borbom ili bitkom. Onaj ko pobedi u nečemu je Viktor i jasno je da je to želja većine, pa samim tim i zašto je ovo ime na spisku. 

 

Slobodan – volela bih da znam statistiku koliko dece je ponelo ovo ime nakon 90 – tih, jer verujem da nije među omiljenim. Ipak, u ovo vreme zatvorenosti i izolacije, kada svi shvatamo koliko je sloboda velika i važna, mogu da zamislim da ime “vaskrsne” sa novom energijom. Slobodan je neko ko nije rob, ko je svoj i pripada sebi, a ne drugima. 

 

Vid – mnogo se govori o potrebi prirode za reorganizacijom i da se zato desio virus. Možda se stvari dešavaju da bismo videli i postali svesni?! Ime je latinskog porekla i znači život, takođe se povezuje sa bogom koji je mogao da vidi četiri strane sveta i od njega su zavisile pobede, trgovina i bogatstvo roda. Osim ovih u našem jeziku se ime povezuje sa vidom i moći gledanja. 

 

 

Devojčice u vreme korone

 

Sunčica – ime koje je nastalo od reči sunce i upućuje na osobu koja je sjajna, blistava, nežna topla. Proleće je i verujem da Sunce pomaže da svi ostanu u boljem raspoloženju. Isto tako sunce je život, snaga i energija i zato ovo ime može da nosi posebno snažno značenje. 

 

Sofija – ime koje je uvek popularno, ali koje svojim značenjem može da se poveže sa trenutnom situacijom u kojoj je mudrost i vrlina ono što nam je svima potrebno, kako mudrost prema sebi, tako i prema onima oko nas. 

 

Vera – ovo ime, kao i sama reč nije povezano samo sa religioznim verovanjem. Vera nam je potrebna na svakom nivou, u svakom trenutku i na svaki način. Ovo ime je takođe u nekim slučajevima povezano sa pojmom istine, pa je još moćnije u svojoj višeznačnosti. 

 

Mirna – često se čuje da baš nemirne devojčice dobiju ovo ime, ali njegovo značenje je mnogo veće i važnije od fizičkog mirovanja. Ovo ime nosi potrebu i želju za mirom, onim najvažnijim unutrašnjim, za mirom sa sobom, ali i sa ljudima oko nas, sa svetom i prirodom u ovom našem trenutnom slučaju. 

 

Nada – svi se nadamo nečemu, svako onome što mu je najvažnije i najpotrebnije ili onim stvarima koje mu trenutno najviše nedostaju. Nada znači veru u bolje sutra, u ono što dolazi. Kada dobiju dete svi roditelji preželjkuju upravo svu pozitivnost i dobrotu za svoje dete. Oni u svoje dete ulivaju svoje nade i očekivanja i zato ovo ime. 

 

Mnogo se piše o virusu, puno je tekstova, teorija, puno pravih i lažnih vesti. Piše se i o onima koji su u ovoj situaciji najhrabriji, koji podnose žrtvu i spašavaju živote. Ja sam odabrala da pišem o svima  koji će da zaplaču prvi put. Ime koje će da nosi njihovo dete će jednog dana da bude značajno i važno! Ako znate neko dete koje se rodilo ovih dana ili će tek da bude rođeno, volela bih da znam koje ime je ponelo? 

 

Top