Šta je Tačkica?

Svako od nas je na početku bio nečija želja, a onda je postao tačkica. Tako je i sa ovom tačkicom. Ona se rodila davno u mašti, rasla je i rasla i postala je ideja o knjizi. Nastavila je da raste, počela je da se piše, još malo da raste, pa da se crta.  

Tako je Tačkica postala Ja sam… knjiga. A onda je porasla do nove Slovarica knjige. 

Svaki roditelj kada daje ime svom detetu veruje u nešto, i svoju veru i ljubav sažme u to ime. Ovo je priča o imenu, priča za decu o deci.

Ko je stvorio Tačkicu?

Vanja Nikolić Tackica

Je napisala priču o tački. Tada je shvatila da je ona uvek početak svega, stavila je iza svog i postala Vanja.

Vanja ima dve ćerke i Tačkicu. 

 

Prva se zove Saša. Ime je dobila da bi bila snažna, neustrašiva poput dečaka Saše i nežna i slobodna poput devojčice Saše. 

 

Druga se zove Simona, jer je Saša tako želela. Ime je zvučalo nežno i značajno baš kao i beba koja se rodila. Vanja je očekivala ideje tipa Pepeljuga, Arijel ili Elza, pa je predlog brzo usvojen dok se Saša ne predomisli. 

 

A Tačkica je ime dobila po onoj tački iz Vanjinog imena, a tu je ona dramaturg, pisac za decu, pisac za odrasle, pripovedač i kreativni predavač. 

 

 

Marija Jevtić Tackica

I Marija imja jednu tačku i sa njom se zove Marija J.

 

Marija ima i jednu devojčicu, koju crta na svim svojim crtežima, koja joj je inspiracija i motivacija.

 

Marija voli onaj čudni instrument koji kada se okrene, proizvodi zvuk sličan kiši. Dok ga je vrtela, čula je kako se kapi kiše krune sa oblaka praveći svetlucavu krunu pri svakom padu. Svoju devojčicu nazvala je Kruna. Da uvek zna gde joj je glava i da je dovoljno vredna i divna da da nosi to ime.

 

Marija je ilustratorka, dizajnerka i umetnica.

 

 

 

Marija i Vanja mnogo liče. Vole iste stvari, čitaju slične knjige i razumeju se, često i bez reči. Razlikuju se po tome što Marija priča priče slikama, a Vanja priča priče rečima.

Uživajte u našim pričama! Tackica
Top